top of page

OSTEOPATHIE

Leven is bewegen, bewegen is leven.

(Dr. A.T. Still, stichter van de osteopathie)

Osteopathie is een holistische geneeswijze. De osteopaat behandelt de gehele mens en beperkt zich niet enkel tot de klacht die de patiënt ervaart. Bij osteopathie draait alles om beweeglijkheid. Wanneer de beweeglijkheid ergens in het lichaam vermindert of zelfs totaal verdwijnt, zal zowel de toevoer van zuurstof en van de nodige bouwstoffen, als de drainage van de afvalstoffen verstoord geraken, waardoor pijn en functieverlies kunnen optreden. Een osteopaat behandelt die problemen in de beweeglijkheid door op drie grote terreinen te werken: het structurele, het viscerale en het cranio-sacrale systeem. Als de respectievelijke spieren en gewrichten, organen en/of schedelbotten hun beweeglijkheid terug hebben, is het lichaam zelf weer in staat orde op zaken te stellen (=zelfgenezend vermogen). De oorzaak van bewegingsverlies is zeer gevarieerd. Een trauma, bijvoorbeeld een enkelverstuiking of een val op het hoofd, kan al leiden tot een blijvende bewegingsbeperking. Ter hoogte van de organen kunnen doorgemaakte ontstekingen of operaties (littekens) leiden tot fixaties, maar ook leefgewoonten en voedingspatronen kunnen aanleiding geven tot vermindering van de beweeglijkheid.

DSC03330.jpg

Wie kan hier terecht?

Omwille van de grote diversiteit aan problemen is het belangrijk om een kader te bieden wie er bij de osteopaat terecht kan.

STRUCTURELE PROBLEMEN:

Deze klachten vinden hun oorsprong in het bewegingsstelsel. Enkele voorbeelden hiervan zijn lage rugpijn met al of niet uitstraling in de onderste ledematen, een tenniselleboog, een torticollis, een achillespeestendinitis, ed.

CRANIALE PROBLEMEN:

De problemen ontstaan ter hoogte van het hoofd. Dit kan gaan van spanningshoofdpijn, over evenwichtsstoornissen en duizeligheid tot het minder of moeilijk openen van de mond.

VISCERALE PROBLEMEN:

Problemen ter hoogte van het maag-darmstelsel komen vaak voor, zoals een opgeblazen gevoel in de buik, een spastisch colon of constipatie. Daarnaast kunnen er zich ook uro-genitale problemen voordoen. Voorbeelden hiervan zijn incontinentie en blaasverzakkingen.

Werking

Bij de eerste kennismaking zal de osteopaat veel vragen stellen: over uw huidige klacht, maar ook over uw leefgewoonten, vorige doorgemaakte aandoeningen en dergelijke. Hierdoor kan de osteopaat zich al een eerste beeld vormen over de patiënt. Deze vragen stellen hem ook in staat om ernstige aandoeningen uit te sluiten. Daarna volgt een klinisch onderzoek, welke bestaat uit een combinatie van specifieke manuele onderzoekstechnieken.

Aan de hand van de anamnese en het klinisch onderzoek zal de osteopaat vervolgens een behandeling uitvoeren. Deze kan bestaan uit snelle gecontroleerde gewrichtsmanipulaties en/of zachte technieken, waarbij er gevoeld wordt naar de beweging van (een deel van) het lichaam.

Tussen 2 osteopathische behandelingen zit steeds voldoende tijd. Dit kan gaan van verschillende dagen tot enkele weken. Dit is noodzakelijk omdat het lichaam de tijd moet krijgen zichzelf te herstellen.

Praktisch

Een sessie duurt 45 minuten en de kostprijs bedraagt 40 euro.

Sessies zijn enkel mogelijk op afspraak en dit van maandag tot en met vrijdag, tussen 8u en 22u. U kan Philip bereiken op het nummer 0475 666 739.

bottom of page