top of page

Myofasciale therapie

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich triggerpunten.

Deze punten zijn kleine gebieden in een spier, die wanneer ze worden aangeraakt, gevoelig zijn en uitstralingspijnen geven naar andere plaatsen in het lichaam.

Opmerkelijk bij het ontstaan van triggerpunten is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt ervaren. Vaak is de oorzaak te vinden in een spier op afstand van de klacht. Zo kan pijn aan de onderarm veroorzaakt worden door een triggerpunt ter hoogte van de schouder. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat sommige tennisellebogen niet reageren op lokale therapie, aangezien de oorzaak van de pijn op een andere plaats moet gezocht worden.

Triggerpunten worden geneutraliseerd door longitudinale compressie of door infiltratie van een acupunctuurnaald. Vervolgens worden de desbetreffende spieren opgewarmd en gestretcht.

 

Dikwijls is niet één spier verantwoordelijk voor de pijn, maar een aantal spieren. De volledige spierketting wordt dan behandeld, met vaak een onmiddellijke verlichting van de pijn tot gevolg.

bottom of page