top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

Cupping

Cupping is een oude behandelmethode afkomstig uit de Chinese geneeskunde met als doel slechte lichaamsstoffen uit te drijven. Bij cupping wordt er gebruik gemaakt van kleine bolle glaasjes (cups) waarin de lucht wordt verhit doormiddel van een vlammetje (fire cupping). De cups worden vervolgens omgekeerd op de huid geplaatst. Door het afkoelen van de hete lucht in de cups wordt er een negatieve druk gecreëerd en de huid aangezogen in de cups.


Men maakt een onderscheid tussen dry cupping en wet cupping, stationary cupping en moving cupping.

 

  • Dry cupping wordt uitgevoerd zoals hierboven beschreven.

 

  • Bij wet cupping, ook wel Hijama genoemd en afkomstig uit de Arabische geneeskunde, wordt er eerst geprikt in de huid of worden er kleine sneetjes gemaakt alvorens de cups op de huid te plaatsen. Omwille van de risico’s die hieraan verbonden zijn mag wet cupping enkel uitgevoerd worden door hiertoe bevoegde artsen.

 

  • Bij stationary cupping worden de cups op specifieke plaatsen op de huid gezet voor een bepaalde tijd en daarna weer verwijderd.


 

  • Bij moving cupping daarentegen worden de cups verplaatst over een bepaalde huidzone doormiddel van een olie of crème, zonder het liften van de cups.
Na de cupping therapie is het normaal dat er cirkelvormige, blauw-rode vlekken achter blijven op de huid. Dit zijn ecchymosen en vergelijkbaar met gewone blauwe plekken. Ze worden veroorzaakt door het aanzuigen van de huid in de cups en trekken weg na een kleine week.


Cupping kan verlichting geven bij gespannen spieren maar stimuleert ook de doorbloeding en de lymfestroom, bevordert de afvoer van afvalstoffen, brengt verlichting bij pijn en geeft een relaxerend gevoel. Daarom kan cupping gebruikt worden bij allerlei soorten klachten, zoals nek- of rugpijn, bij knie osteoartrose, maar ook bij huidaandoeningen zoals plaque psoriasis en chronische uricaria.


Ondanks beperkte wetenschappelijke evidentie voor deze behandelmethode hebben we bij Praktizon toch veel positieve resultaten bereikt met het toepassen van dry cupping. Ben je geïnteresseerd en wens je graag meer info over deze behandelmethode kan je steeds bij ons terecht voor een afspraak.

Comments


bottom of page