top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

DIENT EEN MASSAGE ENKEL TER ONTSPANNING?

Veel mensen denken dat een massage enkel voor ontspanning is. Klopt dit? Of kan een massage misschien ook nog voor andere gezondheidsvoordelen zorgen?

Bij Praktizon wordt er in ieder geval zeer veel belang gehecht aan massage.WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK


Het is ondertussen al voldoende bewezen dat een massage je gezonder maakt. Dr. Mark Rapaport et al (2010) voerden een studie uit in Los Angeles (Cedars-Sinai Medical Center). Hieraan namen in totaal 53 personen deel, waarvan 29 personen een Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichte massage. De Zweedse massage hield verschillende technieken in zoals effleurage, petrissage, kneden en duimwrijvingen. De lichte massage was een massage die uitgevoerd werd met de palm van de hand. Wetenschappers namen voor en na dit onderzoek een bloedmonster af bij de deelnemers en uit de testresultaten bleek dat er positieve veranderingen waren op te meten in de samenstelling van het bloed.


VOORDELEN VAN EEN MASSAGE


Hierna volgen enkele voordelen, die u kan ondervinden bij een massage.


Massage verbetert de bloedcirculatie


Tijdens een massage wordt de bloedcirculatie in uw lichaam geactiveerd. Hierdoor zal de stofwisseling verbeterd worden. Immers, schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd, maar er worden ook verse voedingsstoffen aangeleverd waardoor het lichaam zich sneller herstelt.


Massage verbetert het immuunsysteem


Uw immuunsysteem wordt geactiveerd tijdens een massage. Het lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan en het stresshormoon, cortisol, wordt verlaagd. Dit effect moet wel op lange termijn bekeken worden. Ook moet er een regelmaat in uw leefpatroon zijn en gezonde voeding moet hier ook een deel van uitmaken.


Een massage vermindert stress


Een massage is een heel doeltreffend middel bij spannings- en stressklachten. Door een massage zet u even alles stil in uw hoofd. Bezorgdheid, slapeloosheid, stress en depressie worden minder. De productie van het stresshormoon verminderd, waardoor uw lichaam de kans krijgt zich te ontspannen en te herstellen.


Tijdens een massage komen gelukshormonen vrij


Het stresshormoon, cortisol, wordt geremd bij een massage, maar de gelukshormonen, serotonine en endorfines, worden aangemaakt bij een massage. Hierdoor zal u beter pijn kunnen verdragen. Door de gelukshormonen, die vrijkomen door een massage, zal u zich ook blijer, zorgelozer en prettiger voelen.


Gespannen spieren worden soepel door een massage


Een massage verzacht pijnlijke en stijve spieren. Het zorgt ervoor dat er meer ruimte en ontspanning in de spieren komt doordat blokkades en spanningen los gekneed worden. Doordat de bloedcirculatie en de lymfevaten extra worden geactiveerd tijdens een massage, kunnen afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Na een fysieke inspanning zal er melkzuur in je spieren ontwikkelen waardoor je je moe zal voelen. Door de massage wordt het recuperatieproces versneld en ga je je weer fitter voelen.


Massage verlaagt uw bloeddruk


Het lichaam zal tijdens een massage in een toestand van rust en kalmte verkeren. Uw hart zal hierdoor rustiger gaan slaan, waardoor het minder bloed zal rondpompen en dus de bloeddruk verlaagd.


BESLUIT


Een massage heeft dus invloed op zowel lichaam, als geest. U af en toe eens laten masseren is dus zeker geen overbodige luxe. En een massage mag dus zeker deel uit maken van een kinesitherapeutische behandeling.

Comments


bottom of page