top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

Doe de test: zijn je neurotransmitters in balans?

Voel je je mentaal niet zo lekker?

Kan je moeilijk slapen?

Heb je weinig energie?

Ben je snel in paniek?

 

Dan kan je een probleem hebben met een bepaalde neurotransmitter. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die betrokken zijn bij de overdracht van signalen in het zenuwstelsel. Ze fungeren als boodschappers tussen zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd. Deze neurotransmitters spelen een essentiële rol bij het reguleren van diverse fysiologische en psychologische functies, waaronder stemming, slaap, eetlust en cognitieve processen.

 

Hier zijn enkele belangrijke neurotransmitters en hun functies:

 

1. Dopamine:

-       Betrokken bij belonings- en motivatiesystemen.

-       Speelt een rol bij motorische controle en coördinatie.

-       Invloed op stemming en emotie.

 

2. Serotonine:

-       Reguleert stemming, slaap en eetlust.

-       Invloed op emotie en gevoel van welzijn.

 

3. Acetylcholine:

-       Belangrijk voor spiercontractie en beweging.

-       Betrokken bij geheugen en aandacht.

 

4. GABA (gamma-aminoboterzuur):

-       Belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel.

-       Speelt een rol bij het verminderen van nerveuze activiteit en het bevorderen van ontspanning.

 

5. Norepinefrine (noradrenaline):

-       Speelt een rol bij de reactie op stress en gevaar.

-       Reguleert de alertheid en aandacht.

 

6. Endorfines:

-       Fungeren als natuurlijke pijnstillers en hebben een rol bij het reguleren van emoties.

 

 

Neurotransmitters worden vrijgegeven aan het uiteinde van een neuron (presynaptisch) en reizen door een synaptische spleet om zich te binden aan receptoren op het ontvangende neuron (postsynaptisch). Deze binding veroorzaakt veranderingen in de elektrische activiteit van het ontvangende neuron, wat resulteert in het doorgeven van het signaal.
Een goed uitgebalanceerd systeem van neurotransmitters is dus essentieel voor een gezonde functie van het zenuwstelsel. Als de neurotransmitters in hun normale doen zijn, is er een goede werking van het geheugen, een goede alertheid en leerfunctie, emotionele stabiliteit en het vermogen om tot rust te komen en nog veel meer.


Naast het zenuwstelsel maken ook de darmen en het immuunsysteem gebruik van dezelfde neurotransmitters en hun bijbehorende receptoren. Mede hierdoor is er een sterke band tussen de darmen, de hersenen en het immuunsysteem. En dit verklaart natuurlijk ook waarom mensen met mentale problemen ook vaak fysieke klachten hebben.


Wil je nu weten of er een probleem is met je neurotransmitters? Vul dan even de vragenlijst hieronder in. En indien je bij alle vier de neurotransmitters onder de 20 zit, is er weinig aan de hand met je neurotransmitters. Zit je ergens duidelijk boven de 20, dan is er misschien toch ergens een probleempje. Neem dan gerust contact op met Philip, de osteopaat bij Praktizon. Hij wil je hierbij zeker graag verder begeleiden.
Comments


bottom of page