top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

HEEFT U LAST VAN EEN AANSLEPENDE VERKOUDHEID?


Bent u kortademig en/of heeft u last van vastzittend slijm? Praktizon geeft u graag enkele tips om deze vervelende kwamen op te lossen.



Wat te doen bij kortademigheid?

  • De ademrem

Deze oefening is bedoeld om langzamer te gaan ademen, maar niet maximaal. De ingeademde lucht wordt hiermee langer in de longen gehouden en de luchtwegen worden beter doorgankelijk.

Neem eerst een gemakkelijke houding aan. Dit kan in zit zijn maar in zijlig kan het ook. Begin dan met langzaam in te ademen via de neus. Indien de neus verstopt is, mag u ook via de mond inademen. Daarna de mond goed openen en via de mond rustig uitademen waarbij u ervoor moet zorgen dat u langer uitademt dan dat u ingeademd heeft. Doe dit maximaal 10 maal. Adem daarna terug op uw eigen tempo.

  • Maximaal inademen

Dit is een oefening om ervoor te zorgen dat de longen (alveolen) zich maximaal ontplooien. Dit kan verkleiningen van de longblaasjes voorkomen en verbetert de luchtuitwisseling. Door de vele onderlinge verbindingen tussen de longblaasjes kan er via deze oefening gemakkelijk lucht onderling uitgewisseld worden.

Ga eerst in een gemakkelijke houding zitten of liggen. Adem dan langzaam maximaal in via de neus en houdt dit even vast. Door langzaam in te ademen geraakt de ingeademde lucht tot in de longblaasjes, vervolgens rustig uitademen via een geopende mond. Doe dit maximaal 10 maal. Adem daarna terug op uw eigen tempo.


Hoe krijg ik vastzittend slijm opgehoest?


Indien u last heeft van vastzittend slijm, kan u dit met een speciale techniek proberen los te krijgen om het vervolgens op te hoesten.

Adem eerst enkele malen maximaal in en uit, zoals hierboven aangegeven. Adem vervolgens rustig in en adem daarna snel en krachtig uit. Door de snelheid bij het uitademen gaat het slijm opschuiven naar de bronchiën. Herhaal dit enkele keren. Wanneer het slijm in de luchtpijp of bronchiën terecht gekomen is, kan u dit vervolgens ophoesten.


Bewegen blijft belangrijk, ook al hebt u last van deze klachten!


Het kan gebeuren dat u meer last krijgt bij inspanning. Daardoor ben u misschien geneigd om minder te bewegen. Toch is het erg belangrijk voor het herstel om in een aangepast tempo in beweging te blijven. Denk hierbij aan rondstappen met of zonder hulpmiddel en gewoon meehelpen in het huishouden. Beweeg steeds in uw eigen tempo. Het is beter om meerdere keren per dag een aantal minuten te bewegen, dan in één keer een zware inspanning te leveren.

Indien u twijfelt of deze oefeningen goed voor u zijn, contacteer dan eerst uw huisarts voor meer advies. Bij de kinesitherapeuten van Praktizon kan u ook steeds terecht om de oefeningen correct te leren uitvoeren.

Comments


bottom of page