top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

Myofasciale Therapie = Dry Needling

Met myofasciale therapie of dry needling bedoelen we eigenlijk hetzelfde. Tijdens deze behandeling worden pijnen aangepakt, die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren (MYO) of de vliezen omheen deze spieren (FASCIA). In deze spieren ontwikkelen er zich dan namelijk triggerpunten.


De behandeling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. We kunnen wel gebruik maken van acupunctuurnaalden (NEEDLING) om deze triggerpunten terug te normaliseren. Er wordt nooit een vloeistof geïnjecteerd (DRY), er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.  De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.


Triggerpunten zijn kleine gebieden in een spier, die wanneer ze worden aangeraakt, gevoelig zijn en uitstralingspijnen geven naar andere plaatsen in het lichaam.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpunten:


  • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.

  • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden.

  • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn.

  • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)

  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding.

  • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen. Scheefstand van wervels.


Opmerkelijk bij het ontstaan van triggerpunten is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt ervaren. Vaak is de oorzaak te vinden in een spier op afstand van de klacht. Zo kan pijn aan de onderarm veroorzaakt worden door een triggerpunt ter hoogte van de schouder. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat sommige tennisellebogen niet reageren op lokale therapie, aangezien de oorzaak van de pijn op een andere plaats moet gezocht worden.


Triggerpunten kunnen dus geneutraliseerd worden door deze aan te prikken met een acupunctuurnaald.De steriele naalden die gebruikt worden, zijn heel dun. Nadat het triggerpoint gelokaliseerd is, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit kan in bepaalde gevallen een beetje gevoelig zijn. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe; dit is gelukkig niet pijnlijk. Als de naald het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response Dit voelt als een elektrisch schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint te ontspannen. Afhankelijk van het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan je de uitstralende pijn voelen die door het triggerpoint veroorzaakt wordt. Myofasciale therapie of dry needling is dus geen pijnvrije behandelmethode.

Comments


bottom of page