Rugpijn is een soort pijn dat bij veel mensen voorkomt. Namelijk 80% van de Belgische bevolking heeft ooit wel in zijn leven last van rugpijn. Bij 50% van deze mensen is rugpijn een probleem dat regelmatig terugkeert en zelfs blijvend optreedt.
Specifieke rugpijn
In slechts 5 procent van de gevallen is er wel een duidelijke onderliggende lichamelijke oorzaak. Mogelijke lichamelijke oorzaken zijn:
aangeboren afwijking;
ontstekingsziekte (bv. ziekte van Bechterew);
breuk of ingezakte wervel;
tumor.
A-specifieke rugpijn
De precieze oorzaak van rugpijn is vaak niet of moeilijk te vinden. Slechts in enkele gevallen is er een duidelijke onderliggende lichamelijke oorzaak, zoals een hernia of artrose. Maar doorgaans hebben de klachten te maken met de belasting van de rug.
Overbelasting
De rug kan overbelast geraken omwille van volgende redenen:
Langdurig in dezelfde houding staan, zitten of werken.
Geregeld tegelijk tillen en draaien.
Plotseling verkeerd bewegen.
Overgewicht.
Stress.
Verschil in beenlengte.
Eenzijdige statische belasting, waarbij druk op de rug wordt uitgeoefend door het langdurig aannemen van een ongunstige houding. Dat is onder meer het geval bij het werken aan een te laag aanrecht of een te lage strijkplank.
Onderbelasting
Door onze toegenomen zittende levensstijl verzwakken de rug-en buikspieren. Hierdoor daalt de belastbaarheid van de rug en kunnen dagelijkse activiteiten rugpijn veroorzaken. Te zwakke spieren ontstaan door:
Voortdurend zitten.
Niet sporten.
Te weinig bewegen.
Naast de fysieke belasting, kunnen ook psychologische factoren frequent rugpijn veroorzaken. Het opkroppen van emoties of het doormaken van een moeilijke periode kan rugpijn triggeren. Hieronder volgt een lijst van enkele psychologische oorzaken van rugpijn:
Stress
Echtscheiding
Depressie
Angst
Overheersend gevoel van onmacht
Relatiebreuk
Rugpijn behandelen en aanpakken?
Het is aangewezen om je huisarts te consulteren,
wanneer de rugpijn gepaard gaat met:
pijn die uitstraalt naar je lies, been of voet;
een tintelend, branderig of doof gevoel in een voet, been of lies;
koorts;
gewichtsverlies.
bij hevige rugpijn die een week aanhoudt.
als de pijn:
snel verergert;
vooral 's nachts aanwezig is;
indien er symptomen optreden waarover je je zorgen maakt.
De eerste weken is het niet echt nodig om je te laten behandelen door een kinesitherapeut of manuele therapeut. Ze kunnen wel helpen om je te motiveren om te bewegen en de rug goed te gebruiken. Meestal neemt de pijn na een tot twee weken af en verdwijnt dan volledig na verloop van tijd. Houdt de pijn langer dan vier tot zes weken aan, kan een activerende therapie bij een kinesitherapeut of personal coach zinvol zijn. Dit is ook het geval bij terugkerende periodes van lage rugpijn. Hoewel behandelingen soms tijdelijk soelaas bieden, kunnen ze nooit garanderen dat je definitief verlost geraakt van rugklachten.
Omtrent de behandeling van psychologische oorzaken van rugpijn kan je terecht bij een psycholoog.