top of page
Foto van schrijverPhilip Kums

SPORT VOOR VROUWEN BOVEN DE VIJFTIG

De overstap naar tram 5 luidt bij heel wat mensen een nieuwe fase in. Bij veel vrouwen kondigt de menopauze zich aan. Die hormonale terugval laat zich voelen, en dat mag je gerust letterlijk nemen. Je spieren krimpen en de vetverdeling in het lichaam verschuift van de billen naar de buik. De meeste vijftigplussers geven aan dat ze meer moeite moeten doen om hun lichaamsvormen te behouden. Sporten kan daar zeker bij helpen. Daarnaast is sporten ook belangrijk voor de stevigheid van je botten. Een gebrek aan beweging doet je botten ontkalken. Door te bewegen zet je telkens een beetje druk op je botten, wat de kalkaanmaak stimuleert.



Start to sport


Zet tienduizend stappen per dag, neem de trap ipv. de lift, laat de wagen wat vaker aan de kant staan. Het zijn veelgehoorde levensstijladviezen die ons meer moeten doen bewegen. Dat ze je gezondheid een duwtje in de rug geven, is waar. Maar verwacht niet dat je algemene conditie erdoor verbetert. Uit diverse onderzoeken, blijkt duidelijk dat diegene, die geregeld tijdens de middagpauze een wandelingetje maken of geregeld de fiets te nemen, niet beter scoren dan iemand met een sendentaire levensstijl. Daarom zijn we ook niet zo’n fan van stappentellers. Ze geven je het gevoel dat je goed bezig bent, terwijl er lichamelijk nauwelijks iets verandert. Voor een meetbaar trainingseffect moet je al 2,5 uur wandelen. Elke avond de hond uitlaten is dus niet voldoende om je conditie aan te zwengelen. Door 3 keer per week een halfuurtje te joggen of een uur goed door te fietsen doe je dat wel. Blijf jezelf uitdagen. Wil je als vijftiger nog goed presteren? Voer je tempo dan eens op of doe eens een intervaltraining, zoals bijvoorbeeld een HIIT sessie ( http://www.praktizon.be/hiit ). Als je cardiaal in orde bent, kan dat best. Lopen en fietsen zetten je beenspieren aan het werk, maar doen niets voor je armen. En laat net die laatste voor heel wat vijftigplussers een bron van frustratie zijn. Om aan de stevigheid van je armen te werken zijn oa. Tai Chi oefeningen ideaal ( http://www.praktizon.be/tai-chi ). Ook tijdens het zwemmen train je arm- en buikspieren. Maar verwacht niet dat je na enkele weken een verschil ziet. Daarvoor heb je zes tot twaalf maanden nodig. Volhouden is belangrijk.


Boost je verbranding


Ouder worden zet onvermijdelijk de rem op je metabolisme. Die tragere verbranding kan zich op de weegschaal laten voelen. Sporten helpt je gewicht stabiel te houden. Dat geldt trouwens niet alleen voor vijftigers. Sporten is op elke leeftijd een ideale bondgenoot tegen extra kilo’s. We hebben allemaal wel eens een feestje of receptie op de planning staan waarbij we te veel eten of drinken. Door te sporten kan je die overtollige calorieën weer verbranden en je gewicht onder controle houden zonder jezelf daarvoor uit te hongeren. Sporten doet je verbranding weliswaar een versnelling hoger schakelen, maar wees realistisch in je verwachtingen. Met een uurtje op de fiets of crosstrainer verbruik je zo’n 500 calorieën. Dat is niet gigantisch veel en al zeker geen excuus om daarna een extra glas wijn in te schenken of een pak chips open te trekken. Op langere termijn en in combinatie met een gezond eetpatroon kan sporten je wel helpen om wat gewicht te verliezen. Het komt bovendien ook je metabolisme ten goede en zorgt ervoor dat je in rust meer calorieën verbruikt. Van strenge vermageringsdiëten zijn we geen voorstander. Het lichaam droogt namelijk uit, het spijsverteringsstelsel bevat minder voedingsresten en ze schijnen wat te vermageren, maar na verloop van tijd neemt frustratie de bovenhand en liggen vreetbuien op de loer. Bovendien doen strenge diëten je metabolisme vertragen, waardoor verloren kilo’s er weer aan vliegen als je weer meer begint te eten. Sporten in combinatie met een gezond uitpatroon is de boodschap!!!


Screenen: ja of nee?


Terwijl een sreening bij sommige veertigers al aangewezen blijkt, is het voor vijftigers, die beginnen te sporten een must. Maak van je gezondheid een prioriteit. Het doel van een inspanningstest is niet om mensen af te keuren, wel om eventuele problemen tijdig op te sporen en bij te sturen zodat ze op een gezonde manier kunnen bewegen.

bottom of page