top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

Vergeet in de koude wintermaanden zeker niet je Vitamine D

Omdat de dagen kort zijn en we veel binnen zitten, hebben we waarschijnlijk weinig actieve Vitamine D in ons lichaam. Het zonlicht maakt het namelijk mogelijk dat we Vitamine D uit onze voeding, opnemen in ons lichaam. Door het gebrek aan zonlicht gebeurt dit momenteel veel minder, waardoor we in onze bloeduitslagen dus regelmatig een tekort gaan terug vinden van Vitamine D.


Een tekort aan Vitamine D kan vooral een probleem geven met de botten; zowel bij kinderen als bij volwassenen. Een kind met veel te weinig vitamine D krijgt steeds zwakkere botten. Dit heeft dan een invloed op de groei. Deze kinderen zijn dus vaak kleiner, hebben slappere spieren, kromme scheenbenen, een voorhoofd dat uitsteekt en/of knobbels langs de ribben. Bij volwassenen kunnen de botten weker worden. Zij krijgen bot- en spierpijn in de bovenbenen en heupen. Ze kunnen moeilijk uit een stoel opstaan of ze lopen moeilijker. Op oudere leeftijd kunnen dan spontaan breuken ontstaan en/of wervels inzakken.


Vitamine D heeft ook een invloed op het immuunsysteem. Een tekort aan Vitamine D zorgt ervoor dat de verdediging tegen bacteriën en virussen slechter wordt. Hierdoor is de kans dat we virale infecties oplopen veel groter en misschien zelfs auto-immuunaandoeningen.


Wat hierboven vermeld staat is volgens ons voldoende wetenschappelijk bewezen.


Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat weinig vitamine D in het bloed iets te maken heeft met onder andere:

  • bepaalde aandoeningen van hart en bloedvaten

  • diabetes type 2

  • darmkanker

Maar let op ! Het is niet duidelijk of weinig vitamine D deze aandoeningen echt veroorzaken. En het is volgens ons ook nog niet bewezen dat u minder kans heeft op deze aandoeningen als u extra vitamine D gaat slikken.


Indien u extra Vitamine D wilt nemen, adviseren we dit te doen op dagelijkse basis. Er zijn supplementen die 1 maal per maand of om de 14 dagen, genomen moeten worden, maar dit kan volgens ons dan weer zeer belastend zijn voor de lever.


U kan naar onderstaande link gaan van Energetica Natura om uw Vitamine D te bestellen.Indien u dan deze kortingscode: 0287745 gebruikt, ontvangt u 10% korting op uw bestelling.

Comentários


bottom of page