top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

Versterk de effecten van je Tai Chi met thee

Tai Chi is gebaseerd op de wetten van de natuur. Zoals de natuur evolueert, zal je Tai Chi ook evolueren met de tijd. Hoe langer je bezig bent met Tai Chi zal je de positieve effecten die deze bewegingssport op je lichaam en geest heeft, meer en meer bewust ervaren. Even nog nagenieten van je Tai Chi met een lekkere, gezonde tas thee kan je daarbij helpen.

 

Wanneer Tai Chi precies ontstaan is, is niet echt duidelijk en daarom zijn er zeer veel verschillende verhalen hierover. Maar dat Tai  Chi ontstaan is in China, dat is zeker. Ook de traditionele Chinese theeceremonie kent een heel rijke geschiedenis. Aanvankelijk werden alle blaadjes gekneusd tot poeder. Vanaf de Sun dynastie veranderde de methode en werden de theeblaadjes niet meer gemalen, maar werd er gewoon water over de blaadjes  geschonken.

 

Net zoals Tai Chi heeft thee zeer veel positieve effecten op je gezondheid. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde maakt thee onder andere de geest helder, gaat er voor zorgen dat de Qi beter gaat stromen en versterkt het de interne organen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben ondertussen ook aangetoond dat thee een zeer krachtige antioxidant is, dat het je immuunsysteem versterkt, dat het de bloeddruk en cholesterol kan verlagen en nog zoveel meer. Wanneer we nu het beoefenen van Tai Chi en het drinken van thee gaan combineren, hebben beide een duidelijke synergistische werking en worden de positieve effecten nog versterkt.

 

In de natuur kennen we de 4 seizoenen. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen typische kenmerken. Daarom gaan we ook voor ieder seizoen voor een andere thee kiezen. Hiervoor werken we samen met Fung. Zij heeft haar eigen theehuis in Zonhoven. Zij handelt ook in verschillende theesoorten van hoge kwaliteit. Meer informatie vind je terug op haar website: https://www.fungetino.com/

 

Voor de lente van 2024 hebben we gekozen voor de Chinese Silver Needle thee of in het Chinees: Bai Hao Yinzhen. Het is een van de meest verfijnde en kostbare witte theeën ter wereld. Het komt voornamelijk uit de Fujian provincie in China en wordt gewaardeerd om zijn delicate smaak en gezondheidsvoordelen. De thee heeft een lichte, zoete smaak met florale en fruitige ondertonen, zonder de bittere nasmaak die vaak geassocieerd wordt met andere soorten thee. De infusie is bleek geel tot lichtgroen van kleur, en de geur is delicaat en fris.

 

Deze thee wordt uitsluitend gemaakt van de ongeopende knoppen van de theeplant Camellia Sinensis. De Silver Needle thee wordt meestal geoogst in het vroege voorjaar, wanneer de knoppen nog jong en bedekt zijn met zilverwitte haartjes, wat de thee zijn naam en karakteristieke uiterlijk geeft. De oogstperiode is kort, wat bijdraagt aan de zeldzaamheid en exclusiviteit van deze thee. De knoppen worden met de hand geplukt en ondergaan een minimaal verwerkingsproces, dat voornamelijk bestaat uit verwelking en droging. Hierdoor behoudt de thee zijn natuurlijke antioxidanten en voedingsstoffen.

 

De antioxidanten, aanwezig in deze zeer verfijnde witte thee, helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Daarnaast bevat de thee ook aminozuren zoals L-theanine, die bijdragen aan de ontspannende effecten zonder slaperigheid te veroorzaken, wat kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van mentale helderheid en concentratie.

Traditioneel wordt Silver Needle thee ook gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en de symptomen van maag-darmklachten te verlichten. Het drinken van Silver Needle thee kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering door het verminderen van schadelijke bacteriën in het maag-darmkanaal.

 

Veel plezier met je Tai Chi en je theemomentjes.

Commentaires


bottom of page