top of page
  • Foto van schrijverPhilip Kums

Waarom heb ik in verschillende gewrichten pijn en kan de dokter niks vinden?

Collageen is een belangrijk structureel lichaamseigen eiwit dat zorgt voor samenhang en stevigheid in weefsels als botten, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, huid en bloedvaten. Het vormt als het ware de lijm die ons lichaam samenhoudt.


Het vermogen van ons lichaam om collageen aan te maken neemt af met de leeftijd. Collageenverlies in het lichaam begint al op de leeftijd van 20 jaar, na 40 jaar kan het menselijk lichaam ongeveer 1% per jaar verliezen, en rond 80 jaar kan de collageenproductie in het lichaam met 75% afgenomen zijn in vergelijking met die van jongvolwassenen.


Te weinig collageen in de pezen of ter hoogte van de gewrichten kunnen dus zeker de oorzaak zijn van gewrichtspijnen. Dit kan echter niet gecontroleerd worden via een bloedafname of via één of ander radiologisch onderzoek. Osteopaat Philip bij Praktizon kan via spiertesten wel nagaan of u een tekort hebt aan collageen.


Om de collageensynthese in het lichaam te stimuleren, wordt vaak vitamine C naar voor geschoven als belangrijke cofactor. Maar ook het mineraal silicium speelt hier een cruciale rol. Silicium is na zuurstof het meest voorkomende element van de aarde. De belangrijkste bron van silicium voor de mens is voeding. Granen en graanproducten, groenten zoals bonen, spinazie en wortelgroenten, en dranken zoals water leveren de grootste bijdrage. Door bodemverarming en het feit dat veel van onze voeding bewerkt is, is onze voeding echter over het algemeen vaak arm aan silicium. Ook dit kan de osteopaat controleren via spiertesten of er voldoende cofactoren aanwezig zijn in het lichaam.


Indien u nog vragen heeft of u wilt een afspraak maken, kunt u osteopaat Philip steeds contacteren via 0475666739.

 

Commentaires


bottom of page